Élelmiszerbiztonság

Az Élelmiszerbiztonság szekció munkája két nagyobb területre irányul: magába foglalja egyrészt az állatélettani, takarmányozási és toxikológiai kutatási területet, másrészt a potenciális mikotoxin-mikrobiota interakciók metagenomikai módszerrel történő kutatását.

Az állatélettani kutatások főképpen a fumonizin B1 mikotoxin szerv- és sejtszintű toxicitására irányulnak, metabolomikai és génexpressziós módszertant alkalmazva. A mikotoxin-mikrobiota interakciók témakör keretében (együttműködve a Mikrobiológia szekcióval) Lactobacillus törzsek fumonizin B1 kötését teszteljük, mely in vivo alkalmazható probiotikus készítmény fejlesztését alapozza meg.

Dr. Szabó András

Prof. Dr. Kovács Melinda
Dr. Hullárné Dr. Fébel Hedvig
Dr. Nagy Gábor
Dr. Turbók Janka
Prof. Dr. Zsarnovszky Attila
Dr. Halas Veronika
Dr. Petneházy Örs

PUBLIKÁCIÓK

Élelmiszerbiztonság P1.1

ALI, OMERALFAROUG; MÉZES, MIKLÓS; BALOGH, KRISZTIÁN; KOVÁCS, MELINDA; TURBÓK, JANKA ; SZABÓ, ANDRÁS:
Fumonisin B Series Mycotoxins’ Dose Dependent Effects on the Porcine Hepatic and Pulmonary Phospholipidome – TOXINS 14 : 11 Paper: 803 , 26 p. (2022)

Munkacsoport: Élelmiszerbiztonság

KAPCSOLAT

Székhely: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Levelezési cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2. Pf. 19.
Adószám: 15300519-2-07
Közösségi adószámunk: HU15300519
Telefon: +36 22 460 213
Kapcsolattartó: agri-biotech@atk.hun-ren.hu
Kommunikáció: Mátrai Anikó, matrai.aniko@atk.hu