A Ralstonia solanacearum baktérium a burgonya hervadás és barna gumórothadás betegség kórokozója

A baktérium a talajban él, és sebzéseken, természetes nyílásokon át hatol a növénybe, majd az edénynyalábokon keresztül terjed.

Az egyes burgonya fajták Ralstonia-val szembeni fogékonyságának vizsgálatára egy gyorstesztet dolgoztunk ki, amihez szövettenyészetben szaporított, steril növényeket használunk. A szilárdított mesterséges táptalajon tartott növények gyökerén szikével sebet ejtünk, amire folyadékban szuszpendált baktériumot csöpögtetünk. A fertőzés után mintegy 7 nappal már jól láthatók a hervadási tünetek az érzékeny fajtákon (ld. fotó). Ezt a tesztet alkalmazzuk a génszerkesztéssel létrehozandó rezisztens prototípusok vizsgálatára.   

KAPCSOLAT

Székhely: 2462 Minta u. 2.
Levelezési cím: 2462 Minta város, Minta u. 2. Pf. 19.
Adószám: 6325878-2-225
Közösségi adószámunk: HU1234567
Telefon: +3625 662 8851
Fax: +3625 442 556
E-mail: agri-biotech@atk.hun-ren.hu