Probiotikus tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusok izolálása és jellemzése

A nagyüzemi haszonállat tenyésztés körülményei gyakran okoznak olyan egészségügyi problémákat, amelyek a takarmányhoz adott probiotikumok segítségével enyhíthető, orvosolható. Kutatásunk egyik célja, hogy vaddisznók béltartalmából probiotikus tulajdonságokkal bíró mikroorganizmusokat izoláljunk, majd ezekből olyan probiotikomokat fejlesszünk, amelyek hozzájárulhatnak a sertés ágazat gazdaságos élelmiszertermeléséhez. Az eredményes munkához szükséges a vaddisznók bélcsatornájának különböző szakaszaiban található mikrobiológiai profilok megismerése, amelyet metagenomikai analíziseink eredményei biztosítanak.

A probiotikumokra jellemző egészség támogató tulajdonságok törzs specifikusak és a törzseknek számos kritériumnak kell megfelelniük. Jellemzésük során az izolátumokat faj szinten szükséges azonosítani, stressz tűrő képességük (pH- és epesó toleranciájuk) mértékét meghatározni, patogén baktériumokkal szemben mutatott antimikrobiális aktivitásukat kimutatni. A biztonsági feltételek teljesítése érdekében teszteljük a törzsek hemolítikus aktivitását, epesó hidrolizáló képességük meglétét, mértékét, valamint meghatározzuk antibiotikum érzékenységüket. Számos törzset kiválasztottunk teljes genom szekvencia meghatározásra. A szekvenciák bioinformatikai analízise megerősítette, hogy a törzsekben nincsenek szerzett antibiotikum rezisztencia gének, másrészről bakteriocin termelésért és mucin kötésért felelős géneket sikerült azonosítanunk. Terveink szerint néhány kiválasztott törzs esetében állatetetési kísérletek segítségével in vivo körülmények között igazoljuk a probiotikumok kedvező hatását. Pozitív eredmény esetén lehetőség nyílik átlépni a termékfejlesztési szakaszba. A projekt megvalósítása együttműködésben történik a konzorciumban résztvevő MATE ÉTI-vel.

EREDMÉNYEK

Antibiotikum és probiotikum munkacsoport P1.1

LIBISCH, B., ABDULKADIR, S., KERESZTÉNY, T., PAPP, P. P., OLASZ, F., FÉBEL, H., … & POSTA, K. (2022). Detection of Acquired Antibiotic Resistance Genes in Domestic Pig (Sus scrofa) and Common Carp (Cyprinus carpio) Intestinal Samples by Metagenomics Analyses in Hungary. Antibiotics, 11(10), 1441.
Munkacsoport: Antibiotikum és probiotikum

KAPCSOLAT

Székhely: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Levelezési cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2. Pf. 19.
Adószám: 15300519-2-07
Közösségi adószámunk: HU15300519
Telefon: +36 22 460 213
Kapcsolattartó: info@agribiotech.hu
Kommunikáció: Mátrai Anikó, matrai.aniko@atk.hu